1 – Flyback Çeviriciye Giriş

1

Flyback çevirici nedir?

En basit anlamda Flyback çevirici DC gerilimi başka bir DC gerilme çevirir.

Biraz daha güzel açıklarsam,

DC bir gerilimi başka bir DC gerilime çevirmeye yarayan ve giriş-çıkış arasında galvanik izolasyon sağlayan en basit çevirici devre tiplerinden birisidir.

Galvanik izolasyon nedir?

Çok önemli bir şeydir! Diyerek Galvanik izolasyon ile ilgili yazıma yönlendiriyorum.

Nerede kullanılır?

Eğer birisi size gelip: “Ucuz olsun, şebekeden girişi olsun, çok güçlü olmasına gerek yok” diye bir talepte bulunursa orada kullanılır.

Burayı açar isek;

  • Ucuz olsun demek, mümkün olduğunca az devre elemanı kullanarak ve tasarım süresini minimumda tutarak bir ürün çıkartmak,
  • Şebeke girişi olsun demek, bu ürünü güvenli bir şekilde kullanabilmek (gerekli güvenlik sertifikalarını alabilmek) için giriş ve çıkışı arasında izolasyon olması demek,
  • Çok güçlü olmasına gerek yok demek de, açık, çok güçlü olmasına gerek yok demektir. 🙂 (ancak “çok”dan kastı iyi anlamak gerek, benim buradaki kastım 0-100 watt)

Bu şartlarda Flyback çevirici kullanmak oldukça mantıklı bir çözüm oluyor. Somut örnekler verirsem, Apple da dahil olmak üzere bir çok firmanın telefon/tablet şarj aleti, bazı laptop şarj aletleri bu devre tipini kullanmaktadır.

Aşağıda çokça kullanılan DC/DC çeviriciler ve tipik kullanımdaki giriş gerilimi ve çıkış gücü verilmiştir. Flyback çevirici, çalışma prensibinden dolayı maksimum 100-150 watt güce erişebilir (bunun sebebini daha sonra anlatacağım). Daha yüksek güçlerde Forward, Half-Bridge tiplerine geçiş yapmak gerekir.

ps-power levels
DC/DC çeviricilerin giriş gerilimi ve çıkış gücüne göre konumlandırılması[1]

Bir devreden bahsedip onun devre şemasını vermemek olmaz tabi ki. Aşağıda ilgili wikipedia makalesinden aldığım devreyi paylaşıyorum.

375px-flyback_conventions-svg

Çalışma prensibi ve biraz daha matematiksel hesaplamalara bir sonraki yazıda geçeceğiz.

Kaynaklar

[1] Brown, M., 2001, Power Supply Cookbook.

Bir sonraki yazıda görüşelim!

Yazar hakkında

Yorum ekle

Son Yazılar

Son yorumlar